Studiebesök Laholms kraftverk

Ferenc Dali informerar
Ferenc Dali informerar

Hallands Vattenkraftförening var inbjudna av Statkraft till studiebesök på Laholms Kraftverk 17 juni 2015.

Ett tjugotal medlemmar och intresserade kom och fick genom en förträfflig information av guiden Ferenc Dali som visade oss runt.

Kraftverket är ur drift på grund av en omfattande renovering av turbinen som när den installerades 1932 var Europas största kaplanturbin med en slukförmåga på 180 m3/s. Vi fick möjlighet att ingående se turbinen efter att klättrat ner i sumpen och där kunde se de kraftiga turbinbladen och ledskenorna.

Då intaget inte ha några galler kan ganska stora saker passera turbinen, en skröna säger att en båt vid tillfälle passerade turbinen utan att gå sönder, detta vidimerades av Ferenc att det hade inträffat.